Facebook page of SWAN Twitter page of SWAN Instagram stream Youtube channel of Swannet RSS feeds

site available in english and russian

  • English
  • Russian

Izveštaj sa pres konferencije, Festival slobode seks radnika/ca, Svetska konferencija o sidi, Kalkuta, 2012

Napisala: Radmila Vasiljković

Tokom pripremnog dana Svetske konferencije o sidi pod nazivom “Festival slobode seks radnika/ca”, 21. jula, u Kalkuti, Aliya Rakhmetova (koordinatorka SWAN-a) je zakazala iznenadni sastanak u 10 ujutru, pored bazena, hotela Hyatt. 8 predstavnika SWAN-a je prisustvovalo: Inna Semina iz Dignity initiative group iz Tadžikistana, Irina Maslova i Viktoria Afanasieva iz Silver Rose, Rusija, Dina Bakirova i Maha Tolegenova iz Tais Plus iz Kirgizstana, Biserka Lekić, Elena Santovac i ja iz Sloboda Prava, Srbija.


Tokom kratkog sastanka je odlučeno da ja ucestvujem na pres konferenciji, koja se održava za 10 minuta u sobi za novinare (na 5 spratu) hotela. Do sada nikada nisam učestvovala na pres konferenciji.

Svi učesnici ove pres konferencije su predstavili stavove seks radnika/ca iz 5 svetskih geografskih regiona i govorili su ujedinjeno ispred Globalne mreže projekata seks radnika/ca (NSWP).
Učesnici press konferencije su bili: Andrew Hunter, predsednik NSWP, Anna Pickering, NZPC, New Zealand, John Mathenge, HOYMAS, Kenya, Thierry Schaffauser, ICRSE, France i Laxmi Chandradev Tripathi, Indija.


Mlada novinarka indijske televizije je delovala vrlo zainteresovano za različite pravne okvire seksualnog rada u svetu i njena pitanja nisu bila obojena predrasudama prema SR, takodje nisu prekrsena pravila ni jedne od profesija (seks rada ili novinarstva).


Imala sam priliku da iz ugla SWAN zemalja kažem nešto o arbitrarnom hapšenju, kondomima koji se koriste kao dokaz, o zatvorskim kaznama, uzastopnim hapšenjima, kao i o samom procesu sudjenja SR u regionu.


Predstavnik Kenije je istakao kao veliki problem to što donacije Amerike ne mogu biti korišćene za podršku programa za seks radnike/ce. Američka zvanična politika stavlja zabranu na finansiranje projekata za SR i to mora biti promenjeno.


Predstavnica Novog Zelanda je istakla prednosti svoje zemlje, kao jedine zemlje u kojoj je u potpunosti dekriminalizovan i depenalizovan seks rad, a kao primer je navela da seks radnici/ce mogu prijaviti policiji klijenta koji nije platio i policija će sprovesti istragu.


Lakšmi, transrodna SR iz Indije, koja je slavna ličnost u svojoj zemlji kao i u svetu, je predstavljena kao “loša devojka ambasador NSWP” (kao kontra teža “ambasadora dobre volje” UN-a), od strane Andrew Huntera. Ona je istakla dva velika problema u Indiji:
1. Čak i ženske grupe/organizacije koje pomažu udovicama (visoko vulnerabilnoj grupi u Indiji) su protiv seksualnog rada
2. Porast nasilja nad transrodnim seksualnim radnicama (hidžrama) u Indiji

Utisak sa pres konferencije je da seks radnici/ce svih zemalja imaju iste zajedničke ciljeve za ostvarivanjem prava seksualnog rada i ljudskih prava i da tu poruku, udruženim snagama, šaljemo po celom svetu.

Партнеры